måndag 1 februari 2016

Kunskapsrelativism och islamisering i skolans värld.

              Biologen Richard Dawkins skriver i inledningen till en av sina böcker ungefär: Tänk att du står framför en skolklass och har en engagerad föreläsning om romarriket och romarna och att du har stor kunskap om ämnet och vill förmedla till eleverna.Tänk att du hela tiden blir avbruten av några högljudda och helt okunniga elever som hävdar att romarriket över huvud taget aldrig funnits och romarna levde för några generationer sedan. 
                   Situationen är inte så långt därifrån på våra universitet och högskolor. Historieprofessor Dick Harrison berättar i debattprogrammet Opinion Live om hur lättkränkta vissa av hans studenter är .De kan till exempel känna sig kränkta av att får sin världsbild ifrågasatt när de  hävdar att Förintelsen inte har ägt rum. De anser att deras uppfattning väger lika som historiska fakta. Det händer även att vissa studenter blir kränka i sin religiösa identitet när professorn hävdar att Koranen sammanställdes och skrevs någon gång i slutet på 600-talet. Enligt studenten ifråga är Koranen evig och sänd från Gud. Naturligtvis väger Guds ord högre än en historieprofessors.
              Häromdagen kunde man läsa i Dalarnas Tidningar att man hade stora problem i en Borlängeskola.Muslimska elever mobbade och trakasserade andra elever som inte var muslimer och muslimer som inte var tillräckligt muslimska,t.ex. tjejer som inte bar huvudduk. Dessutom hade man satt i system att inte respektera och lyda lärare som var otrogna ,dvs icke muslimer. 
                     Den moderata skolpolitikern säger i en intervju att detta ju är helt oacceptabelt Något förslag vad man ska göra har hon inte."Vi har religionsfrihet i det här landet och ingen ska behöva utstå trakasserier på grund av sin religion".Hon föreslår att man ska prata mer om värdegrund i skolan och få eleverna att förstå allas lika värde. Nu tror jag inte att en rättroende bryr sig så  mycket om vad någon lärare skolan säger .Guds ord väger nog tyngre.
                          Många menar att islamiseringen av samhället är en konspirationsteori hos en grupp islamofober. För något år sedan hörde jag i radio en av dessa självutnämnda representanter för Sveriges muslimer. Han menade att integration för honom var att muslimerna steg för steg flyttade fram sina positioner i samhället och samhället anpassade sig till detta.Det är kanske det vi ser nu. Det är inte ett samhälle som jag bett om.        
                      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar