fredag 19 februari 2016

Hitlers Maktövertagande ;Sanning eller lögn

Rikspresident Hindenburg utser Hitler till rikskansler.
Nu har det uppstått en debatt på Hälsingetidningars insändarsida om huruvida det är korrekt att säga att Hitler grep makten .Det var ju ingen vanlig statskupp ,utan man kan säga att det var en steg för steg kupp han gjorde,genom att flytta fram sina positioner efter hand. I grunden gjorde han väl  ingen hemlighet av att han på sikt ville avskaffa demokratin.
                         Trots att jag sett otaliga TV-dokumentärer och även läst lite om ämnet tycker jag att det är lite svårt att riktigt förstå alla turer som ledde fram till att Hitler så småningom blev diktator över inte bara Tyskland utan över Det Tyska Tusenårsriket. Jag skulle tro att svårigheten ligger i att skildringarna är vinklade på olika sätt.
           Egentligen är det rätt enkelt att förstå om man inte krånglar till det för mycket.
               Vid valet 1932 på hösten fick Hitlers NSDAP ungefär 1/3 av rösterna .Han hade inte majoritet i riksdagen ,men hans parti var det största. Därmed inte sagt att övriga valmanskåren tog avstånd från Hitler .Som brukligt i minoritetssituationer bildade Hitler en koalition med andra partier på den politiska högerkanten. I Januari 1933 utsåg rikspresident Hindenburg Hitler till rikskansler,dvs regeringschef.Vi skulle nog säga statsminister.
                  Med rådande majoritetsförhållanden var det inte svårt att få igenom en lag som förbjöd kommunistpartiet. Sedan var all opposition av betydelse bortraderad. 
                    Senare på våren röstade man igenom en sorts undantagslager som innebar att all lagstiftning skulle gå genom Hitler .Detta undantagstillstånd skulle vara i 4 år och motiverades av att landet befann sig i kris  och folk led nöd.
                   När Hindenburg avgick 1934 fick Hitler stor majoritet för att bli rikspresident och när Hindenburg sedan avled utsåg Hitler sig till Führer und Reichkansler. Nu  var han diktator. När han sedan beslöt att låta mörda de konkurrenter som fanns inom det egna partiet,kan man säga att han passerat någon sorts röd linje. Nu fanns det ingen återvändo. De som till äventyrs försökte komma med kritik fick med hans stormtrupper att göra. 
                       Det måste finnas en rad omständigheter som samverkar för att det ska gå riktigt åt helvete. Det fanns ingen demokratisk tradition. Man såg med misstro på demokratins förmåga att leverera efter det kaos som varit i politiken. Tyskland led av de orimliga fredsvillkor som beslutats i Versailles. Inte minst så var Führern en oerhört karismatisk person. Resten är historia som man brukar säga. 
                  Att säga att Hitler kom till makten genom demokratiska val är kanske en sanning med modifikation,men helt fel är det ju .
Hitlers regering
inte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar