söndag 29 november 2015

Västs skuld till alla problem

Rageh Omaar
                Sent på kvällen när det inte enligt mitt sätt att se finns något av intresse att se på TV och jag är för trött för att göra något mer vettigt slår jag över till Axess TV som ibland har intressanta faktaprogram.Nu sänder man en BBC-dokumentär om det Osmanska riket som tidigare gått på Kunskapskanalen.Det låter ju intressant. Programledare är den somalisk-brittiske journalisten Rageh Omaar .Han har tidigare haft välgjorda dokumentärer om Islams historia och om Profetens Muhammed historia. Välgjorda och suggestiva dokumentärer,men det är något som skaver.
                 Jag kan naturligtvis inte mäta mig med denna universitetsutbildade  och framgångsrike unge  man när det gäller sakkunskap. När det sedan gäller hur man vinklar saker och vilka fakta man väljer att ta fram så kommer de personliga värderingarna fram och man kan så småningom se en linje.
               Ett återkommande tema i Omaars produktioner är att Islam var en välsignelse för mänskligheten. När Europa låg i medeltiden djupaste mörker kom Islam med ljuset och kulturen. Som så ofta finns det ett korn av sanning i vad Omaar berättar,men det är en sanning med modifikation. Det var ju trots allt med svärdet i hand som profetens krigare gjorde berber ,perser och en massa olika folkslag som tidigare varit egna kulturer ,till muslimer och araber. Omaars egna förfäder i Somaliland har ju inte heller varit muslimer sedan begynnelsen . Omaar nämner sällan den arabiska slavjakten i le länder som nu är Sudan och Somalia.
                    Muslimen är ordhållig och pålitlig i affärer ,medan västerlänningen är svekfull. Det finns naturligtvis en viss sanning i detta också. I Islam är det tillåtet att ljuga om det gynnar Islam.
                     Hur som helst var Osmanska Riket försvagat under 1800-talet och början av 1900-talet. Nationella rörelser började kräva självstyre vilket gjorde att sultanen fick allt sämre grepp om sitt rike,samtidigt som västländerna blev allt mer utvecklade och dominanta på världsscenen.
                 Då bryter första världskriget ut och Osmanska riket går in i kriget på Tysklands sida,naturligtvis med förväntning att Tyskland ska segra i kriget. Nu visade det sig att man satsat på fel häst ,och första världskriget blev det Osmanska Rikets undergång.
          Mycket av dagens problem i Mellanöstern kan härledas till händelserna efter första världskriget. Segrarmakterna skapade nationalstater av västerländsk modell av vad som var ett samhälle grundat på klan och religion. Ett omöjligt projekt skulle det så småningom visa sig. Det enda som hittills tyckts kunna hålla ihop dessa nationalstater är diktatur .Det enda undantaget är Israel.
            Omaars slutkläm är att Väst inte ska ingripa i länder vars kultur man inte förstår sig på .Det ligger något i detta.Inte minst Irak efter Saddam Husseins fall är ett bra exempel på detta. 
                  Då kan man ju också undra om det är så lämpligt att ta emot en stor mängd immigranter eller kolonisatörer om man så vill som kommer från länder vars kultur vi inte egentligen förstår oss på. Kommer vi kanske att möta problem som vi inte hade väntat oss?
             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar