fredag 6 november 2015

Har pendeln börjat vända nu?

               För ungefär 25 år sedan skrev f.d. departementssekreteraren Sverker Åström att man borde diskutera en övre gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot utan att välfärdssystemen kommer att bli alltför belastade. I börja av 2013 sa dåvarande migrationsminister Billström att vi måste börja diskutera volymerna när det gäller flyktingmottagandet. Det blev som bekant en indignationsstorm i pressen och på ledarsidorna. Man fick inte tala om volymer när det gällde människor. Man skulle inte överhuvudtaget tala om att det fanns en nivå där samhällets välfärdssystem skulle få svårt att klara av situationen. Det invandringskritiska Sverigedemokraterna menade redan för flera år sedan att det  var en totalkollaps i migrationspolitiken. Samtidigt fortsatte våra ledarskribenter och yrkesdebattörer att framhärda i att det inte fanns några problem. De som var av annan uppfattning var främlingsfientliga eller fascister. 
               En nätdebattör sade i början av sommaren att det snart skulle vända, att verkligheten skulle komma ikapp och att man  successivt skulle börja erkänna att det kanske fanns större problem än vi kan hantera .Vändningen skulle inte gå över en natt men steg för steg. I vilket fall som helst skulle man aldrig erkänna att man haft fel.
                Nu  säger migrationsminister Johansson att platserna är slut. Man börjar tala om att inkvartera nyanlända i tält ,och i dag får vi en rapport från migrationsverkets kontor i Norrköping,där migranter fått ligga på golvet i entrén. Vi får samtidigt då och då läsa reportage om asylsökande som vägrar att stiga ur bussarna för att förläggningen inte  har tilltalande omgivningar,med långt till affärer och service.   
                       Nu har jag med spänning väntat på vad våra lokalmedia ska ha att säga om saken .Man har hållit en låg profil nu en tid. Under den gångna veckan har Mitt-Medias Hälsingetidningar haft ett helt uppslag med rubriken "Utan Invandring Försvinner Gävleborg.  Man menar således att efterhand som människor lämnar vårt län på grund av att det fattas utkomstmöjligheter ska man fylla på med människor som kommer från främmande land och inte kan ett ord svenska .Det finns ju visserligen de som är duktiga på språk, men jag skulle nog tro att de flesta aldrig kommer att kunna lära sig så att man kan föra ett meningsfullt samtal med äldre människor som dessutom är lite dementa och hör dåligt. Dessutom blir ju även migranter gamla och i behov av vård,så det ev.tillskott som vi kommer att få i form av läkare och sjukvårdspersonal kommer att ätas upp av ökade vårdbehov.   
                 Det finns ju en massa andra frågor som rör integrationen ,inte minst när det gäller islamiseringen ,som skulle kunna leda till spänningar och motsättningar .Det är  en massa obesvarade frågor,men man har bestämt sig för att lägga locket på.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar