onsdag 25 november 2015

Paris idag .Sverige i morgon?

Strasbourgh 2005
       För ungefär 10 år sedan drabbades stadsdelen Saint Denis i Paris av upplopp och kravaller .Bilar sattes i brand.Upprinnelsen till det  hela var att en tonåring blivit bränd till döds och en annan allvarligt skadad när de gömt sig i en transformator för att undkomma polisen. Så småningom spred sig oroligheterna till andra stadsdelar och andra städer. Etnologen Aje Carlbom som bott i Rosengård i Malmö och studera det sociala livet därstädes ,fick frågan om han trodde att samma saker skulle kunna hända här i Sverige.Carlbom är ju inte känd för att vara naiv,men han trodde att människorna i våra ytterområden inte utsattes för samma rasism och diskriminering som de i Paris förorter . Efter våren 2013 vet vi att han hade fel.Det som händer i Paris idag kan hända här i morgon.
Husby 2013
               Svenska samhället genomgår en demografisk chock i och med alla unga ensamma lågutbildade unga män som gjort entré här i vårt samhälle.Dessa unga män kommer inte att på lång tid kunna finna en plats i samhället och i arbetslivet.
Här har vi en grogrund för ett verkligt utanförskap och samhällshat som i förlängningen leder till ett samhälle som vi inte vill ha. Mona Sahlin bollar över ansvaret på kommunerna .  Idag har vi svårt att förse alla som kommer hit till vårt land med tak över huvudet. Trots allt är det här bara början .De verkliga problemen kommer så småningom . Det som händer i Frankrike idag bör vi kunna se som en varning om var vi själva är på väg. Förr eller senare måste vi vakna ur vår tro att Sverige är annorlunda ,men då kanske det är så dags.


D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar