lördag 5 december 2015

Karl-Oskar och Kristina hade ingen parabolantenn

Mot Karlshamn fvb till Amerika.
        Vilhelm Mobergs epos om Oskar och Kristina från Dufvemåla ingår på något sätt i alla svenskars kollektiva medvetande. Har man inte läst böckerna har man förmodligen sett Jan Troells filmer eller Benny Anderssons musical. Nu går musikalen på Cirkus i Stockholm fastän med en annan  uppsättning än tidigare.
                    Den senaste operauppsättningen av Dufvemåla har ju fått en viss uppmärksamhet i medierna och man drar gärna fram paralleller med nutiden och i dessa dagar med massflykt tvärs över Europa vill man påminna oss om att det fanns tider då även vi i vårt lugna Sverige fann det för gott att lämna allt och söka sig en ny framtid på en annan kontinent. Nu tycker jag ändå det är problematiskt att dra paralleller med det som händer nu och det som hände för 150 år sedan. Det är så mycket som är annorlunda.
               Sverige var inte i krig för 150 år sedan .Närmare bestämt hade inte främmande trupp varit på Sveriges kärnland sedan slaget vid Stångebro 1598.Att en fransk general hade lagt landet under sig är en annan sak. Det fanns olika skäl till att man beslöt att dra: De magra jordarna kunde inte föda en ökande befolkning. Religiöst förtryck ,och rentav äventyrslystnad .Det fanns till synes oändliga marker att kolonisera efter att man dessförinnan hade fördrivit eller rentav utrotat urbefolkningen och förpassat dem till reservat.
              Oskar och Kristin fick köpa sin  mark rätt så "cheap",men man fick bygga upp allt från början med yxa såg och spade. De som inte var duktiga arbetare gick det nog dåligt för. Dessutom skulle man nog ha den del tur och kunna försvara sig.
                Framför allt fick man  gilla läget även om hemlängtan sved i bröstet många gånger. Man fick svära trohetsed till Amerikas Förenta Stater. I regel fick man  aldrig möjlighet att resa hem mer .Det fanns inga paraboler så man kunde avskärma sig från sitt nya land och leva kvar i det gamla hemlandet. 
                   Visst blir det lite problematiskt att jämföra nutidens migrantströmmar med de som var för 100 år sedan. 
               Än märkligare blir det när man börjar se likheter mellan det som hände i Europa på 1930-talet och det som händer nu. Skillnaderna är mer påfallande än likheterna. Det blir ju också väldigt konstigt när musiker och andra "kulturpersonligheter" ska uttala sig om dagens politik .Bäst att dom håller sig till det dom är bäst på.
           
              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar