måndag 4 januari 2016

Gammal konflikt inom Fredens Religion har åter blossat upp.

Nimr al Nimr
Något som jag tror de flesta människor här i Sverige inte har  så mycket kännedom om är detta med Shia och Sunni inom Islam. Man tänker kanske att det har något med hur man läser de heliga skrifterna ,och gör teologiska tolkningar i likhet med vår gamla konflikt mellan Påvens kyrka och de reformerade kyrkorna . Nu har Shia -Sunnikonflikten fått ny aktualitet i och  med att den sunnitiska monarkin Saudi-Arabien låtit halshugga den mest namnkunniga ledaren av den shiitiska minoriteten vid namn Nimr al Nimr. 
       Det har ju sedan länge rått spänt förhållande mellan Det stora shiadominerade Iran och de sunnitiska diktaturerna runt Gulfen.
             Att avrättningen av en framstående shialedare skulle väcka stor vrede borde ju inte förvåna någon,och en redan infekterad relation mellan länderna kan nu bli utomordentligt farlig.
          Vad handlar det hela om?kanske någon undrar . När profeten insjuknade och avled tämligen oväntat var det ej helt klart vilken som skulle efterträda honom .Efter Profeten skulle det inte finnas någon mer profet utan hans efterträdare skulle vara kompetent att rätt tolka vad Profeten hade sagt och menat. På så sätt skulle man kunna undvika de lärostrider som kännetecknade den första kristna tiden. 
              Muhammeds svärfar abu Bakr var den som fick uppdraget att vara kalif, dvs Profetens ställföreträdare som både var härskare över den Islamiska staten och andlig ledare.Emellertid ansåg en mindre grupp att det egentligen var Profetens svärson Ali som var den rättmätiga efterträdaren.Dessa kallar vi shia-muslimer.Således uppstod redan från början ett inbördeskrig inom Fredens Religion. De flesta Kalifer och Imamer ,som de shiitiska ledarna kallades slutade sina dagar genom mord.
         Trots att över 1800 år har gått har man inte lyckats bilägga denna konflikt. Vårt eget 30-åriga krig är ju inget i jämförelse.Någon Nathan Söderblom finns inte inom Islam och skulle ha finnas blev han nog korsfäst.
                  När SVT vill ha en expertkommentar till den uppkomna situationen i Gulfregionen tillkallar man inte som kan tyckas rimligt en sakkunnig i Mellanösterns historia och politik,utan man tillkallar professorn i islamisk teologi Mohammad Fazlhashemi  att göra en  kommentar .Tydligen är det här inte en vanlig politisk konflikt,utan något annat. Islam är inte en vanlig religion utan också ett politiskt system. 
                   Riksislamologen Jan Järpe tycks ha gått i pension,men då kommer professor Fazlhashemi i stället. Vem skulle våga sätta sig upp mot en professor? Dom vet ju allting så mycket bättre än oss andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar