söndag 20 december 2015

Om vådan av att lova för mycket.

               Visst kan man undra varför så många människor som valt att fly kaoset och misären i Mellanöstern väljer just Sverige av alla länder ,d.v.s ett land långt hemifrån och som man egentligen inte vet så mycket om,och som har ett språk och en kultur som i mycket skiljer sig från den man är van vid .En liten förklaring får jag när jag läst Per Björklunds antologi om Syrien . Som slutkapitel har DN journalisten Niklas Orrhenius skrivit ett sammandrag av sin artikelserie i DN som han gett namnet Drömmen Om Sverige. 
                 Bland flyktingströmmarna södra Europa träffar han människor som fått en mycket positiv bild av Sverige genom bekanta .Sverige är ett humanistiskt land som inte haft krig på flera hundra år.
                         År 2013 beslutade Migrationsverket att alla syrier som sökte asyl skulle beviljas permanent uppehållstillstånd.Ryktet spred sig snabbt över Arabvärldens och Mellanösterns medier. Sverige beskrevs som ett asylparadis i hela Arabvärlden. Journalisten Orrhenius blev tvungen att bita sig i läppen ibland när det lät för bra att vara sant . Ändå ville han inte säga något,ty man vill ju inte beröva människorna hoppet.
                     Inte undra på då att så många har satsat allt på ett kort för att kunna erbjuda sina barn en bättre framtid än de har möjlighet till i sitt hemland.
             Frågan är ju vad det är för framtid vi har att erbjuda i detta land med arbetslöshet och bostadsbrist ,samt offentliga välfärdstjänster som nu är tänjda till bristningsgränsen. Om man dessutom blir bussad till någon friluftsanläggning långt ute i skogen ,eller kanske till och med får bo i ett stort militärtält ,så kan man vänta sig att besvikelsen blir stor. Dessutom får man kanske vänta åratal tills man får fast  bostad eller jobb,om man nu någonsin får ett jobb vill säga.
                       Ingen tackar en för att man lovar det eller det.Det är förmågan att hålla sina löften som räknas. Visst är det så ibland att man inte alltid lyckas infria de förväntningar man anser sig ha rätt att ställa på oss,men i det här fallet har det ju varit möjligt att förutse den situation vi befinner oss i.
                 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar