torsdag 1 juni 2023

Läsvärt om ett svårt ämne

 För 30 år sedan när Sovjetunionen var historia, var det många som trodde att Ryssland nu skulle bli en demokrati och ett normalt land som man kunde samarbeta och göra affärer med .Många var imponerade över att unionen kunde upplösas på helt fredlig väg utan att ett skott avlossades. För egen del var jag inte fullt så naiv. Ryska impeietanken försvann inte bara för att kommunistpartiet  förlorade greppet.Att Ryssland skulle förvandlas så snabbt var ju inte realistiskt . Det satt ju kvar samma gubbar i säkerhetstjänten och i militären. Sovjet fanns ju kvar fastän utan kommunism.

                     Precis som Tyskland för 100 år sedan inte hade någon demokratisk tradition att falla tillbaka på var människorna i Ryssland impregnerade med föreställningar om det hotfulla Väst. 

När så småningom V.Putin kom till makten började det stå klart för allt fler att Ryssland var inne ppå en mycket dålig väg. Många blev bestörta när Putin sade att Sovjetunionens upplösning var historiens största geopolitiska katastrof .Från rysk synvilkel hade han ju rätt .Man kan förstå att man såg med viss oro att man nu hade Nato in på knutarna, Bufferstaterna var nu Natomedlemmar. Ukraina var problematiskt,Man hade i viss mån samma problem som Ryssland med korruption och oligarker. Landet var splittrat med en  östsida där många betraktade sig som etniska ryssar, medan de flesta ville orientera sig mot Europa och EU. Ändå kan man inte säga att den ryska minoriteten blivit förtryckt.

                                     Resten är historia som man brukar säga. Hur som helst är Ukraina en suverän stat som har rätt att fatta sina egna beslut .

                                         Att Ryssland skulle vara berett att invadera sitt grannland var nog mer än vi hade velat tro. Vi glömmer så lätt nu när det gått en tid att Europas ledare åkte i skytteltrafik till Kreml för att försöka få Putin att ta sitt förnuft tillfånga. Inga hot om sanktioner hade någon effekt. Med samma logik som USA en gång tillämpade när man vill hindra kommunismens utbredning i Asien.Putins Ryslland berett att satsa allt på ett kort för att inte Östeuropa och kanske så småningom Ryssland ska bli ett demokratiskt land.

                                   Nu har ju som bekant hittillss ingenting blivit som Putin hade tänkt sig.Det är för sent att bara dra sig tillbaka och låtsas om att inget hänt. 

                                                Vi har haft många experter och analytiker i TV:rutan under det gångna året .Mycket har vi fått veta men det mesta har vi nog inte lärt os än. Om man vill få en kunnig  och dessutom lättläst sammanfattning om det ryska hotet vill jag rekommendera Oscar Jonssons nyutkomna bok  Hotet Från Ryssland. Jonnson är doktor i krigsvetenskap  och har studerat rysk mititörstrategi och säkerhetspolitik i hela sit yrkesliv. Boken innehåller i stort sett det som alla bör känna till för att ha en realistisk uppfattning om vad Ryssland betyder för oss i Sverige.

                                    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar